Achtergrond
De Noordrand van Brussel
De Noordrand is het gebied tussen :
Van Praet – Heizel – Vilvoorde – Luchthaven – Nossegem - Marcel Thiry – Diamant en Josaphat. De Noordrand beslaat dus een deel van Brussel en een deel van het Vlaams Gewest.
Dit is een dynamisch en complex gebied met grote ruimtelijke uitdagingen. Brussel is de meest metropolitane stad van het land, en de verstedelijkte kernen van Strombeek-Bever, Vilvoorde, Machelen en Zaventem vormen het deel van het Vlaams grondgebied dat er ruimtelijk bij aansluit. Het gebied vangt een groot deel van de migratie uit Brussel richting Vlaanderen als eerste op. Er staat een kluwen aan projecten op stapel en er zijn veel actoren actief. Heel wat initiatieven overlappen of beïnvloeden elkaar. Afstemming is vaak moeilijk.
Het departement Ruimte Vlaanderen (vanaf 1 april 2017: Departement Omgeving) heeft daarom in partnerschap met Brussel Stedelijke Ontwikkeling, de provincie Vlaams-Brabant en OVAM een territoriaal ontwikkelingsprogramma (T.OP) opgestart in de Noordrand. Ze hebben samen met de belanghebbenden in de regio een gemeenschappelijke ruimtelijke visie ontwikkeld op het gebied. Een concreet actieprogramma zorgt voor afstemming van de verschillende werven in het gebied.
Territoriaal Ontwikkelingsprogramma (T.OP)
Een Territoriaal Ontwikkelingsprogramma is een nieuw instrument in het ruimtelijk ontwikkelingsbeleid. Het kadert in de vernieuwing van het plansysteem naar aanleiding van de opmaak van het Beleidsplan Ruimte Vlaanderen en het Gewestelijk Plan voor Duurzame Ontwikkeling van het Brussels Gewest. We gebruiken volgende definitie:
“Een territoriaal ontwikkelingsprogramma brengt relevante belanghebbenden samen om in een bepaald gebied vanuit gemeenschappelijke doelstellingen tot (een programma van) realisaties op korte en middellange termijn te komen.”
Organisatiestructuur
Het dagelijks bestuur staat in voor de inhoudelijke en administratieve voorbereiding en opvolging van het proces. Tot het dagelijks bestuur horen Ruimte Vlaanderen (vanaf 1 april 2017: Departement Omgeving), perspective.brussels, de Provincie Vlaams-Brabant en OVAM.
De stuurgroep staat in voor de sturing van het proces. De stuurgroep wordt samen gesteld uit de gewestelijke administraties aan Vlaamse en Brusselse zijde voor beleidsdomeinen Mobiliteit en Openbare Werken, Leefmilieu, Economie, en Wonen, Team Vlaams Bouwmeester en de Gedeputeerde voor Ruimtelijke Ordening van de provincie Vlaams-Brabant. De stuurgroep wordt voorgezeten door de Secretaris-Generaal en Directeur-generaal van Ruimte Vlaanderen (vanaf 1 april 2017: Departement Omgeving) resp. perspective.brussels.